Search This Blog

Tuesday, January 25, 2011

Coretan Sebuah Pengalaman Di Australia Versi 1.0

Assalamualaikum, salam ukhuwah dan salam perpaduan buat sang pemikir,

 ~ khusyuk mendengar taklimat yang diberikan ditemani Nesh ~

 ~ sesi perkongsian pengalaman bersama Prof. Fauzi, Dr.J, dan En.Naza ~

 ~ ucaptama hasil dari gurauan rakan2 menjadi ketua delegasi kononnya...asyik kena marah tue ~

 ~ mendengar penuh minat cerita dari KSU KPT yang cukup memberikan inspirasi ~

 ~ bergambar kenangan delegasi program bersama Yang Berusaha KSU KPT, Malaysia ~

 ~ thanx Dr.J sudi meluangkan masa menghantar rombongan En.Tarmizi n Kak Mass d KLIA ~ 

        Sudah 25 haru usianya tahun 2011 ini, diri ini juga agak sibuk dengan jadual yang agak padat dalam melaksanakan tanggungjawab terhadap anak bangsa dan negara kerana sudah mula merangkak-rangkak ke alam persekolahan sehingga medan untuk berkongsi pemikiran lama ditinggalkan. Di saat ini, diri ini cukup merindui saat untuk meninggalkan tinta peribadi membuatkan mencuri sedikit masa untuk berkongsi sebuah pengalaman yang tidak dapat dinilai dengan wang ringgit.

          Tanggal 10 Januari 2011, diri ini merasa amat bersyukur ke  hadratNYA, kerana dengan ketentuanNYA diri ini telah terpilih untuk mengikuti sebuah program dinamakan Program Rentas Sempadan Pemimpin Pelajar IPT ke Australia anjuran KPT. Di kesempatan ini,diri ini ingin mengucapkan penghargaan yang tidak terhingga serta jutaan terima kasih kepada UUM universiti tercinta kerana memberi kepercayaan dan amanah buat diri ini untuk mewakili UUM ke program ini. Namun diri ini juga berasa amat kerdil kerana merasakan di menara gading sana terdapat ramai lagi pemimpin pelajar yang jauh lebih layak dari diri ini namun atas amanah yang telah diberikan akan ku gagahi dan tempuhi juga dalam menggalas panji universit yang telah mendidik diri ini.

         Program bermula di ESSET, Bangi menghimpunkan 21 orang jumlahnya pemimpin pelajar dari segenap IPT di Malaysia membuatkan diri ini tambah kerdil walaupun sudah semestinya diri ini BESAR bukan kepimpinan tapi saiz badannya hehe di kalangan insan-insan yang hebat ini. Dua hari berkampung di sini cukup menggamitkan nostalgia zaman muda di kala diri ini bersama pimpinan pelajar UUM sesi 08/09 yang penuh onak dan duri ditempuh bersama. Namun segalanya tinggal kenangan dan inilah masanya diri ini menyaksikan kepimpinan muda generasi hadapan pewaris kegemilangan negara berkongsi idea serta pengalaman sebelum pergi ke bumi Australia dengan penuh azam dan tekad yang perlu dilaksanakan.

         Sebagai hanya seorang pelajar biasa di kalangan insan yang hebat dari serata negeri ini, diri ini telah dikejutkan dengan lawak jenaka yang agak kasar gurauannya dengan dipilih menjadi ketua delegasi bagi kumpulan insan yang hebat ini. Aduh besar tanggunggangjawabnya bagi seorang pelajar yang biasa untuk berhadapan dengan pemimpin yang hebat ini. Namun atas semangat dorongan kepercayaan serta kerjasama yang ditunjukkan dari setiap ahli delegasi, diri ini akur dengan ketentuanNYA. Perhimpunan 2 hari ini juga memberikan impak yang besar dalam percambahan idea serta pengalaman apabila ianya bertukar tangan dek kerana latar belakang yang berbeza yang menjadikan diri ahli delegasi menjadi lebih matang. Ukhuwah yang yang terjalin juga terus terbina dan terikat rapi sepanjang perkenalan ini merasakan seperti hubungan abang dan juga adik.

          Sebelum bertolak ke bumi Australia, saat pertemuan bersama Ketua Setiausaha KPT membuka lembaran baru untuk delegasi membuat anjakan paradigma ke arah yang lebih positif. Berkongsi cerita dan liku-liku kehidupan yang dialami cukup memberikan inspirasi kepada kumpulan pemimpin muda ini untuk terus berkhidmat demi negara yang tercinta. Diri ini dan juga rakan2 yang lain turut berpeluang bersama tokoh2 penting seperti Prof. Fauzi, Dr.J, En. Naza dan beberapa org lagi berkongsi pengalaman luas mereka semasa berada di bumi Australia untuk di jadikan bekalan buat kami ketika di sana kelak. Tanggal 11 Januari 2011 kira2 pukul 10.40 mlm waktu Malaysia,delegasi ini pun terbang meninggalkan tanah air tercinta dengan membawa dan memikul amanah yang besar apabila pulang kelak.Pergi bukan hanya untuk bersuka ria tetapi membawa sejuta harapan dalam merealisasikan Malaysia menjadi sebuah negara yang maju di persada antarabangsa. Sekian dahulu untuk versi 1.0...nanti kan pula lebih banyak gambar dan coretan pengalaman dalam versi 2.0....salam...

Thursday, January 6, 2011

Tahun Baru 2011 Harga Pun Mesti Kena Baru =)

Assalamualaikum,salam sejahtera dan salam perpaduan buat sang pemikir di luar sana...

          Sudah lama rasanya diri ini tidak meninggalkan sebarang coretan buat difikirkan sejenak oleh kita bersama.Bukan dibuai mimpi mahupun lena,tetapi perlu melaksanakan tanggungjawab terhadap keluarga serta negara tercinta hehe. Hari ini setelah berbicara dengan teman seperjuangan semasa sama-sama ke menara gading,diri ini terpanggil untuk mencoretkan sedikit tinta pandangan peribadi,coretan pertama buat tahun 2011 yang diharap dapat memberikan sejuta makna suka duka asam garam kehidupan buat jadi bekalan di kemudian hari.

          Tahun baru 2011 baru melangkah 6 hari usianya,namun di dada-dada akhbar mahupun kaca televisyen ataupun di corong-corong radio,rata-rata melaporkan kenaikan harga barang yang mendadak,kekurangan barang keperluan di sana sini dan juga kepayahan pengguna dalam mendapatkan keperluan seharian.Diri ini ingin mengajak sang pemikir di luar sana turus bersama berfikir dan terus berfikir kenapa saban tahun fenomena ini terus membelenggu masyarakat sehingga kadang kala ada yang merasa terus dicengkam dan dicengkam.Adakah tiada titik noktah untuk semua masalah ini???Minyak masak dilaporkan tiada bekalannya di kebanyakkan negeri,santan kelapa yang dulunya RM5 sekilogram kini mencecah sehingga RM12 sekilogram,sebiji kelapa yang dulunya RM1 kini mencecah RM2,bawang merah putih besar kecik menerima kenaikan sehingga 400 peratus.Apa kejadahnya semua ini??? 

          Buat sang pengamal media,setelah mempelajari ilmu etika dua tiga hari ini,diri ini terpanggil untuk berfikir di sebalik sesuatu perkara yang berlaku.Janganlah dijaja cerita yang sensasi demi mendapatkan penonton yang ramai atau melariskan penjualan akhbar anda.Bantulah sang penguasa dengan melaporkan mana-mana peruncit atau pemborong yang menaikkan harga sesuka hati atau menyembunyikan barang-barang kawalan seperti minyak masak,gula,kelapa dan sebagainya.Dengan hanya melaporkan ketiadaan barang-barang ini tanpa membantu untuk menyelesaikan masalah,anda sebenarnya penyumbang besar kepada  pengguna yang membeli secara panik kerana telah terdengar banyak negeri sudah kehabisan bekalan.

          Buat pengguna tidak kira yang berada di kedai kopi mahupun berbual bicara mesra sambil menyapu halaman rumah,hentikanlah dari berkongsi maklumat-maklumat yang belum pasti kesahihannya mahupun ketulenannya kerana diri ini,diri anda serta diri kita semua yang akan menerima natijahnya. Gosip-gosip liar serta khabar-khabar angin inilah yang menyebabkan ade segelintir manusia yang memilih untuk cepat kaya memakai kereta besar mengambil kesempatan di atas cerita-cerita anda semua. Selain itu,jadilah pengguna yang bijak dengan bersatu hati berganding bahu memastikan tiada pihak yang mengambil kesempatan. Sentiasa ringankan jari-jemari anda untuk melawat laman web www.kpdnkk.gov.my bagi melihat harga bagi barangan tertentu.BOIKOT sehabis-habisnya peniaga yang cuba untuk menjadi kaya walau belum tiba waktunya.

         Buat sang penguasa tidak kira di peringkat bawahan mahupun di peringkat atasan,terus dan terus perangi individu-individu yang tidak bertanggungjwab ini demi kesenangan masyarakat keseluruhannya.Jika ada sang penguasa yang mengumumkan bahawa bekalan sentiasa cukup dan ditambah dari semasa ke samasa,mengapa bekalannya tidak sampai di mata pengguna???mungkin ada kepincangan di mana-mana.Jangan duduk diam dan terus arahkan anak buah anda agar terus turun padang terus menerus agar kepincangan ini dapat dikenalpasti dan diatasi.Bagi yang bermesyuarat di atas sana setiap minggu tanpa pernah leka,carilah mekanisma terbaik agar masalah kenaikan harga barang ini dapat terus diatasi.Tidak ada gunanya pendapatan seisi rumah terus meningkat apabila harga barangan juga turut meningkat. 

          Akhir kata, diri ini berharap kerajaan dapat mempertimbangkan agar RON97 juga turut menjadi barang kawalan seperti RON95 kerana Yamaha FZ150i diri ini tidak sanggup untuk bertukar minuman.Namun diri ini tidak dapat menampung lagi untuk tetap memberi minum yang sama motorsikal kesayangan pemberian mama jika harga ini berterusan.Bukan bersikap berkepentingan peribadi kerana mungkin ramai lagi di luar sana yang bersetuju dengan diri ini hehe...Sekian dulu buat coretan pertama di tahun 2011 ini.